می 31
نویسنده : امید زینعلی
بازدید : 1877
عکس : شهرام مرندی - ایلنا
نظرات : بدون دیدگاه
لذت آب بازی

آب بازی را همه ی بچه ها دوست دارند و حتی گاهی وقتی برای تفریح بیرون از خانه می روند، با آبپاش های خود، با همدیگر بازی می کنند و کلی ذوق و عشق می کنند. چه بسا بسیاری از والدین از این کار بچه ها چندان راضی نباشند ولی اگر بدانند که آنها چقدر […]

آب بازی را همه ی بچه ها دوست دارند و حتی گاهی وقتی برای تفریح بیرون از خانه می روند، با آبپاش های خود، با همدیگر بازی می کنند و کلی ذوق و عشق می کنند. چه بسا بسیاری از والدین از این کار بچه ها چندان راضی نباشند ولی اگر بدانند که آنها چقدر با این کار بر سلامت روان و بدن خود تاثیر مثبت می گذارند، شاید چندان هم ناراضی نباشند و حتی خودشان هم با آنها بازی کنند. رشد توانایی‌ها و مهارت‌های مختلف کودکان به وسیله آب بازی:

.

الف) رشد خلاقیت و ابتکار:

آب بازی کمک می‌کند تا بچه‌ها افکار خلاقشان را رشد بدهند. از آنجا که آب بازی جذابیت بسیاری برای کودکان دارد، آن‌ها ساعت‌ها وقتشان را صرف آن می‌کنند. والدین می‌توانند به وسیله بازی‌های متنوع و از طریق پرسش‌های مختلف، تفکر خلاق را در کودکان پرورش دهند. بعضی از این پرسش‌های پرورش دهنده:

«چطور باران در آسمان شکل می‌گیرد؟ چه چیزهایی در آب شناورند و چه چیزهایی زیر آب می‌روند؟ چطور باران و برف در آسمان شکل می‌گیرد؟ چه چیزهایی با آب می‌پزند؟»

  • اشیا گوناگونی به کودک بدهید که آن را داخل آب قرار داده، ببینید که آیا فرو می‌رود یا روی آب شناور می‌ماند و درباره آن صحبت کنید «چه اتفاقی می‌افتد؟»، «اوه نگاه کن روی آب ایستاده شنا می‌کند»، «نگاه کن، آن یکی پایین رفت، زیر آب.»
  • دو ظرف هم حجم با شکل ظاهری متفاوت انتخاب کنید یکی از ظرف‌ها را پر از آب کرده و آب آن را در ظرف دیگری بریزید تا کودکان متوجه حجم یکسان هر دو ظرف شوند.

 

ب) رشد شناختی:

کودکان بر اثر کسب تجربه با آب بازی یاد می‌گیرند که بعضی اشیا در آب فرو رفته و بعضی روی آن شناور می‌مانند (سنگ، چوب، پلاستیک، فلز و …) بعضی اجسام مثل: اسفنج، پارچه و کاغذ آب را به خود جذب می‌کنند و بعضی مثل پلاستیک آب را اصلابه خود جذب نمی‌کنند. کودک از طریق آب بازی با منابع آب مانند: چشمه، قنات، رود، دریا و دریاچه آشنا می‌شود.

.

ج) رشد عاطفی و هیجانی:

کودکان عاشق آب بازی هستند. شاید این برای والدین هم سؤال باشد که چرا کودکان آن‌ها ساعت‌ها در آب می ماندو هیچ اعتراضی نمی‌کند، یا چرا این محیط برای او خسته کننده و تکراری نمی‌شود. نکته این است که در هنگام آب بازی، کودک تنش‌های خود را کاهش می‌دهد و به آرامشی رؤیایی دست می‌یابد. آب بازی به او احساس قدرت می‌دهد و کنجکاوی او را تحریک می‌کند و راه کشف ناشناخته‌ها را پیش روی او باز می‌کند. از لحاظ روانی و عاطفی هم کودک می‌تواند در محیط آب بیشتر فعالیت کندو بدین ترتیب، انرژی نهفته خود را آزاد نماید؛ دختربچه‌ها می‌توانند عروسک خود را بشویند و از لحاظ عاطفی از انجام این کار لذت ببرند، پسربچه‌ها هم با دست و پا زدن در آب، انرژی خود را تخلیه می‌کنند.

.

د) رشد گفتار و افزایش گنجینه واژگان:

یکی از مهم‌ترین نیازهای کودکان، قدرت بیان خواسته‌ها از طریق سخن گفتن است. در واقع برای اینکه کودک شما بتواند در جامعه، نقش مؤثری ایفا نماید، باید قادر به درک معانی مشترک کلمات و ساختار زبان باشد تا نیازهای زبانی خود را برآورده سازد. یکی از تاثیرات آب بازی بر کودکان، ارتقای قدرت سخنوری و افزایش دایره لغات آنان است. کودکان از طریق آب بازی، با کلمات جدیدی آشنا می‌شوند و با به کار بردن این کلمات، دایره لغات آنان گسترش می‌یابد؛ آن‌ها با لغاتی مانند آب، قطره، زلال، گرم، سرد، خنک، داغ، خیس، تر، خشک، سطح، کف، نم و بسیاری از کلمات دیگر آشنا می‌شوند. والدین باید دقت کنندکه وقتی کودک نوپای آن‌ها این تجربه عملی را کسب می‌کند، از کلمات مناسبی برای گفتگو با او استفاده نمایند. آن‌ها باید درباره آب و خواص آن با کودک خود گفتگو کنند. گفتگو با کودک می‌تواند راجع به موضوعاتی مانند پخش شدن آب، خواص آن و موضوعاتی از این قبیل باشد. حتی والدین می‌توانند درمورد آب برای کودک خود داستان تعریف کنند.

.

ه) ایجاد هماهنگی بدنی:

کودک می‌آموزد که هنگام پر کردن دو ظرف هماهنگی چشم و دست لازم است. تسلط بر حرکات ظریف در یادگیری برای ریختن، فشار دادن، تعادل و … یکی از ویژگی‌های آب بازی است.

.

و) رشد اجتماعی:

یکی از مهم‌ترین خواص آب بازی برای کودکان، رشد اجتماعی کودک است. کودکان به هنگام آب بازی فرا می‌گیرند که چگونه با دیگران ارتباطی مؤثر برقرار کنند. آب بازی می‌تواند حس تعاون، همکاری، مشارکت، اطاعت از قوانین و مقررات، رعایت نوبت و انعطاف پذیری را در کودک تقویت کند. والدین باید کودک را در تمامی اموری که در خانه با آب انجام می‌دهند، سهیم کنند؛ برای نمونه، کودک می‌تواند برای کمک به والدین خود، لباس‌ها را آب کشی کند و یا حتی ظروف کوچک ملامین و پلاستیکی را بشوید. اگر کودک این کارها را به طور ناقص انجام می‌دهد، ناراحت نشوید، زیرا انجام کارهایی از این قبیل حتی به طور ناقص، تاثیری فوق العاده بر رشد اجتماعی کودک شما خواهد داشت.

نویسنده این مطلب :

فرزند پرتال

به اشتراک بگذارید :

دیدگاه شما