تقویت مهارت گفتاری

اگر چه فرزند شما هنوز قادر به حرف زدن نیست، اما در حال فراگیری قوانین برقراری ارتباط است. او می فهمد که مردم از کلام برای هدف خاصی بهره می گیرند، اینکه هر کس حرف می زند شخص دیگری جوابش را می دهد و اینکه وقتی تلاش می کند حرف بزند شما خوشحال می شوید. […]

اگر چه فرزند شما هنوز قادر به حرف زدن نیست، اما در حال فراگیری قوانین برقراری ارتباط است. او می فهمد که مردم از کلام برای هدف خاصی بهره می گیرند، اینکه هر کس حرف می زند شخص دیگری جوابش را می دهد و اینکه وقتی تلاش می کند حرف بزند شما خوشحال می شوید.

 

حرف زدن با کودک

بهترین و موثرترین راه برای خلق یک کودک علاقه مند به یادگیری، حرف زدن با اوست. برای فرزندتان آنچه را می بیند، احساس می کند و تجربه می کند شرح دهید. توانایی شنیدن و حرف زدن از طریق فهم به دست می آید و تغییرات صدای شما چیزهای زیادی در مورد آنچه می گویید به فرزندتان می گوید.

 

از زمانی که فرزندتان بیدار می شود تا زمانی که چشمانش را می بندد با او حرف بزنید. کارهای روزمره تان را انجام دهید و همزمان با او هم صحبت کنید. در فروشگاه ها، به میوه ها و سبزیجات اشاره کنید. در اتومبیل، ماشین های دیگر، کامیون ها و خانه ها را تماشا کنید. در خانه اسامی انواع مختلف اثاثیه، اسباب بازی ها و وسایل نظافت را مرور کنید.

منظور از صحبت کردن با کودک این نیست که بچگانه صحبت کنید. از کلمات آسان و قابل فهم در جملاتی کوتاه استفاده کنید. شما می خواهید به فرزندتان نشان دهید که وقتی بزرگ شد باید چطور صحبت کند. در مورد ارتباط میان اشیای واقعی و تصاویرشان صحبت کنید.

 

یک آلبوم با عکس های افراد مهم زندگی فرزندتان درست کنید. این کار به خصوص برای زنده نگه داشتن یاد دوستان و خویشاوندان دور از دسترس مفید است. اما افراد نزدیک را هم فراموش نکنید تا او بتواند ارتباطی میان افرادی که هر روز می بیند و تصاویر آن ها برقرار کند.

 

با تصاویر اشیایی که فرزندتان هر روز می بیند برای او یک آلبوم درست کنید. اگر از عکس استفاده کنید بهتر است چون بیشتر به شی واقعی شباهت دارد، اما از تصاویر روزنامه، مجلات، و کاتالوگ ها نیز می توان استفاده کرد. تصاویری از کارهای روزمره مانند خوردن و خوابیدن جمع آوری کنید. می توانید دفترچه ای شامل تصاویری از تخت کودک، میز تعویض، اسباب بازی مورد علاقه اش، توپ ها و دیگر اشیا تهیه کنید.

 

تشویق کودک به حرف زدن

کودک از برقراری ارتباط با مردم لذت می برد و دوست دارد که بتواند به روش خودش حرف بزند. در طول روز با او حرف بزنید تا تشویق شود صحبت کند. از کلمات کوتاه و ساده استفاده کنید و طوری حرف بزنید که بتواند اصوات و آواها را بشنود. به احتمال زیاد کودک پنج ماهه می تواند صامت و مصوت هایی مثل ما، کا، دا، با، یا، گا را بعد از شما تکرار کند.

 

یکی از بهترین راه های تشویق کودک به حرف زدن این است که برایش کتاب بخوانید. محتوای کتاب های مصور معمولا مفاهیم و کلمات ساده ای است که بعدها جز اولین واژگانی می شود که کودک می آموزد. شاید فرزندتان در این سن نفهمد که هر چیزی یک اسم دارد، اما می توانید از هر سنی او را با صداها و کلمات جدید آشنا کنید. کتاب های کودک باید کوتاه، بامزه و پر از عکس و رنگ باشند. دنبال کتاب هایی بگردید که جلد مقاومی دارند مثلا مقوایی یا پلاستیکی چون کودک همان قدر که نگاه کردن به کتاب ها را دوست دارد به جویدن آن ها نیز علاقه مند است. کتاب ها باید آن قدر قطور باشند که راحت در دست کودک جا بشوند.

 

فواید کتاب خوانی

کتاب خواندن برای کودک سود فراوانی دارد، چون وقتی برایش کتاب می خوانید هم نگاه تان می کند و هم گوش می کند و هم تلاش می کند ادای شما را در بیاورد. این فعالیت ساده مغز کوچک او را به تکاپو و جنب و جوش وا می دارد. از دیگر منافع کتاب خواندن برای کودک در سنین پایین:

هر دوی شما کنار هم هستند و او در آغوش تان است، که این خود از نیازهای روزانه کودک محسوب می شود.

کتاب خواندن باعث می شود که گنجینه کلمات کودک زیاد شود.

گوش دادن به قصه تمرکز کودک را بالا می برد.

 

وقتی در سنین پایین با کتاب آشنایش کنید احتمال اینکه در بزرگسالی فردی کتاب خوان شود خیلی بالا می رود. شما با این کار او را تشنه یادگیری کرده اید. به وجود آوردن شوق خواندن در فرزندتان برای آینده او اثرات مهم و مثبت بسیاری خواهد داشت. بعد از اینکه در سال های بعد خودش توانست بخواند در دنیایی پر از عجایب و شگفتی قرار می گیرد، دنیای خیال و فکر. در سن پنج ماهگی حداقل 15 دقیقه جلسات کتاب خوانی را در برنامه روزانه اش بگنجانید، حتی اگر در ابتدا دوست نداشته باشد بنشیند و گوش دهد. اگر هر روز این کار را انجام دهید در نهایت عادت کرده و شاید به این کار علاقه مند شود. اگر فکر می کنید کودک راحت تر است می توانید این 15 دقیقه را در بازه های 5 دقیقه بگنجانید.

 

 

نویسنده این مطلب :

فرزند پرتال

به اشتراک بگذارید :

دیدگاه شما