
اگر شما پدر یا مادری هستید که در برابر نه شنیدن از فرزندتان عصبانی میشوید و پرخاش میکنید، انتظار این را داشته باشید که در آینده کودکتان در محیط مدرسه و بعدها در زندگی مشترکش به خاطر همین مسئله در برابر خواستههای غیرمعقول دچار بحران شود. کودک باید یادبگیرد که حق دارد، در برابر خواستههایی […]
اگر شما پدر یا مادری هستید که در برابر نه شنیدن از فرزندتان عصبانی میشوید و پرخاش میکنید، انتظار این را داشته باشید که در آینده کودکتان در محیط مدرسه و بعدها در زندگی مشترکش به خاطر همین مسئله در برابر خواستههای غیرمعقول دچار بحران شود. کودک باید یادبگیرد که حق دارد، در برابر خواستههایی که به نظرش منطقی نیست نه بگوید. با این روش یادمیگیرد هم از خودش در برابر خواستههای دیگران حفاظت کند و هم اینکه میآموزد نباید خواستههایش را به کسی تحمیل کند. بهتر است به جای مجبور کردن کودک به کار موردنظرتان با او همفکری کنید.
با کودکتان حرف بزنید
از او بخواهید در مورد وقایع روزی که گذرانده با شما صحبت کند. در مورد موقعیتهایی که میخواسته نه بگوید اما نگفته با اوصحبت کنید و چند راه حل را با هم برای موقعیتهای اینچنینی بررسی کنید.
خودتان هم نه بگویید!
کودک باید به موقع نه بشنود تا رفته رفته این مهارت مهم را در زندگی کسب کند. به جای اینکه خیلی زود خواستهی فرزندتان را برآورده کنید یا حتی خواستهاش را بی پاسخ بگذارید، خیلی قاطع نه بگویید و اجازه دهید واکنش منفیتان را ببیند.
میتوانید نه گفتن را با یک توضیح همراه کنید. مثلا در پاسخ به خرید لباس، میتوانید بگویید الان وقتش نیست و به کودک اطمینان دهید که هر وقت به لباس نو احتیاج داشت، حتما او را به خرید میبرید.
لبخند بزنید و نه بگویید
اگر کودکتان به شما خوراکی تعارف کرد و شما میل نداشتید، هیچگاه از سر ترحم خودتان را مجبور به خوردن آن خوراکی نکنید، لبخند بزنید و بگویید میل ندارم! با این واکنش مناسب کودک یادمیگیرد که نه شنیدن به معنی زیرسوال رقتن شخصیتش نیست. همچنین می آموزد نه گفتن و نه شنیدن آسیبی به رابطهاش وارد نمیکند. این کودک در سالهای جوانیاش به راحتی و بدون ترس از بهم خوردن رابطهی دوستانهاش، به تعارف دوستش برای سیگار کشیدن پاسخ منفی میدهد.
حرفتان را عوض نکنید!
وقتی فرزندتان مدام خواستهاش را تکرار میکند به خاطر بیحوصلگی یا ترحم، پاسختان را تغییر ندهید. در چنین شرایطی هرچندبار که لازم است به او نه بگویید و با مهربانی به او یاد دهید که تکرار خواستهی دیگران، نباید تصمیماش را تغییر دهد.
دیکتاتور بودن را فراموش کنید
اگر از آن دسته پدرها و مادرهایی هستید که فقط نه میگویید و هیچ توضیح و دلیلی برای این کار به فرزندتان نمیدهید، بهتر است دست نگه دارید. ممکن است کودکتان در برابر خواستههای شما مقاومت نکند ولی در آینده دربارهی موضوعاتی که با آنها مخالف است، نمیتواند از خود دفاع کند یا از منطق و عقلش برای نه گفتن استفاده کند. بنابراین توصیه میشود در کنار نه گفتن دلیلتان را برای کودکتان توضیح دهید.
شرایط را تغییر دهید
برای اینکه تعداد دفعات نه گفتن به کودکتان منطقی باشد، شرایط را تغییر دهید. مثلا اگر کودکتان نوپا است و نگران شکستن وسایل خانه هستید، به جای گفتن عبارتی مثل «نکن»، «بشین»، «دست نزن»، جای وسایل را تغییر دهید تا کودک بتواند آزادتر باشد و شما هم مدام در حال تذکر دادن نباشید.