
به گزارش کارگروه تربیتی فرزند پرتال:احتمالاً تا به حال از زبان روانشناسان شنیدهاید که اگر به نیازهای اصلی یک کودک، در دوران کودکیاش پاسخ مناسبی داده نشود، او در همان مرحله از رشد فکری باز خواهد ماند یا حداقل با موانع بیشتری برای رسیدن به موفقیت نسبت به همسالان خود روبرو خواهد شد؛ به عبارت […]
به گزارش کارگروه تربیتی فرزند پرتال:احتمالاً تا به حال از زبان روانشناسان شنیدهاید که اگر به نیازهای اصلی یک کودک، در دوران کودکیاش پاسخ مناسبی داده نشود، او در همان مرحله از رشد فکری باز خواهد ماند یا حداقل با موانع بیشتری برای رسیدن به موفقیت نسبت به همسالان خود روبرو خواهد شد؛ به عبارت دیگر او در آینده فردی بزرگسال خواهد بود با افکار و رفتارهایی که درونمایه کودکانه دارند و همچنین عکسالعملها و رفتارهای اشتباهی که ریشه در نیازهای برآورده نشده او در دوران کودکیاش دارند.
جالب است بدانید که منشاء بعضی مشکلات روانی مانند وابستگی بیش از حد، استرس، زودرنجی، ترس، غم، خیالپردازی، خودشیفتگی و … همین کودک آزرده است؛ چراکه به اعتقاد بیشتر روان شناسان اگر کودک درون شخصی سالم باشد منبع سرشاری از انرژی، خلاقیت، شادی و تازگی است و باعث پیشرفت روز افزون او در زندگی خواهد شد.
«کودک درون» اصطلاحی است که بسیاری از ما هر چند بیشتر برای شوخی و طنز در گفت و گوهایمان هم آن را به کار میبریم اما این مبحثی مهم در علم روان شناسی در درمان رفتارهای ناهنجار و عادتهای اشتباه و اضطرابهای به جا مانده از دوران کودکی به روانکاوان و روان پزشکان کمک میکند.
والدین برای تربیت کودکانی شاد و سرزنده به کودک درونی فعال و سلامت نیاز دارند.
اگر شما فردی سختگیرید و از زندگی لذت نمیبرید یا با دیدن فیلمهای کمدی نمیخندید و همه آنها را مضحک میپندارید، بدانید که به احتمال زیاد کودک درون شما مریض است و برای رهایی از این قبیل مشکلات که به دلیل بیماری این کودک در شما شکل گرفته، کافی است برای بهبود وضعیت کودک درونتان قدمهایی محکم و آگاهانه بردارید.
پیامدهای منفی سرکوب کودک درون
وقتی تمایلات، خواستهها و نیازهای کودک درون را سرکوب میکنید، در معرض خطرات زیادی قرار میگیرید. به طور مثال، هرگز یاد نمیگیرید چگونه احساس طبیعی داشته باشید، بازی کنید و لذت ببرید. هرگز یاد نمیگیرید چگونه آرام باشید و استرسهای خود را کنترل کنید. از این که به اندازه کافی خوب نیستید احساس گناه میکنید و از بودن در کنار خانواده و کودکتان لذت نمیبرید. از صمیمی شدن با دیگران میترسید و منزوی میشوید. افرادی که از زندگیشان ناراضی هستند باید توجه کنند که مدتهاست پیامهای کودک درونشان را نادیده گرفتهاند اما نکته مثبت این است که هر لحظه اراده کنند میتوانند به کمک ارتباط برقرار کردن با کودک درونشان و آشنا شدن با آن راهی جدید به سوی زندگی تازه و شاد و پرانرژی باز کنند.
10 راه برای شفای کودک درون
در مقالات متعدد روان شناسی روشهای ساده ای پیشنهاد شده است که به کمک آنها میتوانید به فرآیند شفای کودک درونتان کمک کنید. در ادامه با چند مورد از این روشها بیشتر آشنا میشوید.
۱-اوقات فراغت خود را با افرادی بگذرانید که به آنها علاقه مند هستید و از بودن با آنها لذت میبرید. به این ترتیب کودک درونتان احساس امنیت و آرامش بیشتری خواهد کرد.
۲-اتاقتان را آن طور که دلتان میخواهد تزیین کنید. حتی اگر برای دیگران خنده دار به نظر میرسد، چندان مهم نیست. پردهها، رنگ دیوار و اشیا و لوازم، تابلوها و روتختی را با سلیقه خودتان انتخاب کنید.
۳-به حس ششم و شهود خود احترام بگذارید؛ برای مثال اگر ته دلتان به انجام کاری راضی نیست، آن را انجام ندهید یا در تصمیم گیریها به ته قلبتان هم نگاهی بیندازید چراکه کودک درونتان آن جا نشسته است.
۴-بدون توجه به سن و سالتان نقاشی بکشید. وقتی نقاشی میکشید، از تخیل خود کمک بگیرید و طرحهای تخیلی بکشید و آنها را با رنگهای دلخواه خود رنگ کنید. مطمئناً کودک درونتان در انتخاب رنگها به شما کمک خواهد کرد و فعال تر خواهد شد.
۵-به تماشای طلوع و غروب بنشینید و با خود بگویید: این ممکن است آخرین طلوع یا غروب خورشید باشد که به نظاره آن نشستهام و این تجربه ای ناب برای کودک درونتان خواهد بود.
۶-از انتقادهای بیجا و مدام نسبت به خود دست بردارید. در چنین لحظاتی کمی درنگ کنید. شما در حال شلاق زدن به کودک درونتان هستید، شلاق را دور بیندازید و با او مهربان باشید.
۷-وقتی زیر فشار هستید و استرس دارید به کتابهای داستان کودکان پناه ببرید. این کار لذت بخش، کودک درونتان را آرام خواهد ساخت.
۸-یک جعبه یا کشوی مخصوص داشته باشید و تمام هدایا یا کارت تبریکهایی را که از دیگران گرفتهاید در آن نگهداری کنید. این جعبه محتوی عشق است. عشق دیگران نسبت به شما و کودک درونتان و شما لایق آن هستید.
۹-در منزل عود بسوزانید یا از عطرهای خوشبو استفاده کنید. این کار شما را به وجد میآورد و نشاط را به شما باز میگرداند. در ضمن کودک درونتان خشنود خواهد شد.
۱۰-اگر امکان آن را دارید سری به محلههای دوران کودکی خود بزنید و با دوستان و همسایگان سابق خود احوال پرسی کنید. اگر چنین چیزی امکان ندارد میتوانید در خیابانها و کوچههای قدیمی پرسه بزنید و از فروشگاههای قدیمی خرید کنید.