
افرادیکه از انزوای اجتماعی رنج میبرند، احساس میکنند که از دنیا کنار گذاشته شدهاند. عواطفی از قبیل طرد شدن برای بسیاری از افراد دردناک است. به همینخاطر همه تلاش خود را به کار میبندند تا از این تله نجات پیدا کنند. در واقع حتی اگر شخصی احساس کند که از همسن و سالانش بهتر است، […]
افرادیکه از انزوای اجتماعی رنج میبرند، احساس میکنند که از دنیا کنار گذاشته شدهاند. عواطفی از قبیل طرد شدن برای بسیاری از افراد دردناک است. به همینخاطر همه تلاش خود را به کار میبندند تا از این تله نجات پیدا کنند. در واقع حتی اگر شخصی احساس کند که از همسن و سالانش بهتر است، این تفاوت میتواند رنجآور و آزاردهنده باشد، چرا که بیشتر انسانها موافق بودن با اطرافیانشان را حتی به احساس برتری ترجیح میدهند و معتقدند که تنهایی، ارمغان برتری آنها به شمار میرود.
.
انزوای اجتماعی در اشکال متفاوتی مثل قلدری، مردمآزاری و دوری از جمعهای خانوادگی و اجتماعی بروز میکند و ممکن است چنان ظریف باشد که تشخیص و شناسایی آن به راحتی امکانپذیر نباشد. در واقع، ممکن است فردی که دچار انزواست ظاهر بسیار سرزنده و شادابی داشته باشد. اما در خلوت خود از نوعی تنهایی عمیق رنج ببرد.
.
پدیده خودکشی مرتبط با بازی نهنگ آبی به مفهوم گستردهتری تحت عنوان خودکشی مرتبط است، خودکشی یکی از سمبل های مشکلات اجتماعی بزرگتری است که به «انزوای اجتماعی» بر میگردد. این پدیده یک شبه پا به عرصه اجتماعی ایران نگذاشته است و از یک پیشینه و مجموعه علل مختلف برخوردار است.
.
یکی از پیامدهای انزوای اجتماعی، پدیده خودکشی است. اگر بخواهیم نگاه چند جانبهای نسبت به انزوای اجتماعی داشته باشیم، باید به مسائلی همچون از خودبیگانگی و یا بحران سرمایه اجتماعی نیز اشاره کنیم. این مشکلات مولفههای مختلفی همچون اعتماد اجتماعی را در بر میگیرند. بر اساس پژوهشهایی که در زمینه اعتماد اجتماعی انجام داده شده است، بیش از ۷۰ درصد گروههای نمونه گیری شده نسبت به اعتماد اجتماعی پایین به مسئولان جامعه اذعان میکردند. همچنین بیش از ۵۰ درصد از این افراد نسبت به دوستان و نزدیکان خود نیز بیاعتماد بودند.
.
کاهش سطح اعتماد اجتماعی همچون یک زلزله در جامعه ویران کننده است، باید آمار دقیقی در خصوص خودکشیها در کشور ارائه شود؛ چرا که این مسئله فراتر از خودکشیهای منسوب به بازی نهنگ آبی و یا خودکشی اخیر دو دختر نوجوان اصفهانی است. یکی از مسائلی که باید مورد توجه قرار گیرد این است که تعداد کسانی که در جامعه مستعد خودکشی هستند نیز ارقام بالایی را نشان میدهد و این آمار نشان دهنده سطح بالای انزوای اجتماعی در جامعه ایران است.
.
بین انزوای اجتماعی و بحران هویت ارتباط نزدیکی وجود دارد. اشکال مختلف خودکشی و یا آسیب زدن به خود نظیر خودزنی نشان دهنده سطح بالای اضطراب یا افسردگی هستند که خود را بدین شکل نشان میدهند. محیط در ایجاد بحران هویت نقش مؤثری دارد. یکی از دلایلی که ممکن است افراد نسبت به خود خشونت نشان دهند، این است که میخواهند صدایشان در جامعه شنیده شود. آنان قصد دارند تا به این ترتیب مظلومیت خود را به جامعه نشان دهند.
.
اهمیت شکل گیری هویت را برای دختران پررنگتر است. بسیاری از زنان و دختران به دلیل محدودیتهای تبعیض آمیزی که در جامعه وجود دارد دچار بحران هویت میشوند. یکی از موانعی که میتواند انزوای اجتماعی را در جامعه تحت کنترل در بیاورد، گسترش اخلاق اجتماعی در جامعه است.
.
درمانهای رفتارشناختی، مفیدترین روش برای هراسهای اجتماعی و اختلالات کنارهگیری محسوب میشوند؛ چرا که تاکید آنها بر تغییر الگو های تفکر به موازات اصلاح رفتار است. در واقع، این روش به بیمار کمک میکند که حساسیت خود را نسبت به عوامل محرک کاهش دهد و مهارتهای اجتماعی لازم برای تعامل با جامعه را فرا بگیرد.
.
چشم در چشم شدن با مردم، استقبال کردن از دیگران، رد و بدل کردن تعارفات کلامی متداول، جراتورزی به شیوه مناسب، چگونگی پاسخدهی همراه با نشان دادن عکسالعمل در شرایط و وضعیتهای مختلف اجتماعی، همچنین انجام مکالمات عادی و روزمره با مردم از جمله مواردی است که در وهله اول به افراد درگیر با انزوای اجتماعی آموزش داده میشود.