
یکی از زمینه های پیدایش انحرافات در جوانان و نوجوانان، استفاده نادرست آن ها از اوقات فراغت است. اوقات فراغت طولانی و بی برنامه، نوجوانان را عاصی و سرگردان می کند و آنان به تدریج، سرخورده و مأیوس می شوند و در نتیجه، به دنیای درون خویش پناه می برند و در کنج خلوت و […]
یکی از زمینه های پیدایش انحرافات در جوانان و نوجوانان، استفاده نادرست آن ها از اوقات فراغت است. اوقات فراغت طولانی و بی برنامه، نوجوانان را عاصی و سرگردان می کند و آنان به تدریج، سرخورده و مأیوس می شوند و در نتیجه، به دنیای درون خویش پناه می برند و در کنج خلوت و انزوا، راهی برای سرگرمی خود می جویند.
در این سال ها نوجوانان اغلب ساعات روز را با دوستانشان سپری می کنند. در این دوران، نوجوانان به دنبال دوستان و معاشرانی هستند که بخواهند اوقات خود را با او بگذرانند، رازهای خود را با او در میان گذارند، بگویند و بشنوند و با دوستی ها برای خود شور و نشاطی آنی فراهم سازند. لذا با توجه به اهمیت و نقش روابط اجتماعی در دوران نوجوانی به نظر می رسد که برخی از نوجوانان درگیر روابط و دوستی هایی می شوند که چندان به صلاح آن ها نبوده و گاه همین روابط اثرات سوء و حتی جبران ناپذیری را برای آن ها به ارمغان می آورد.
حتما باید شبانهروز خود را با برنامهریزی صحیح و متناسب وضع روحی و جسمی خود پر کنید و هیچ ساعت بیکاری نداشته باشید. جوانان و نوجوانان از نیروی سرشار و فوق العادهای برخوردارند. این نیرو، اگر در زمینه های دیگر مورد استفاده قرار نگیرد و به صورت مطلوب از آن استفاده نشود، با توجه به شرایط سنی آن ها، در قالب امور جنسی و شهوانی، ظاهر خواهد شد. کارهای بدنی، موجب تعادل جسم و روان می شود. اگر نیک بنگریم، افرادی که به کار مداوم مشغول هستند و نیرو و استعدادشان را در زمینه های مثبت و سالم به کار می اندازند، کمتر دچار انحرافات اخلاقی و بحران های روحی می شوند.
هر روز ورزش لازم است؛ البته آن ورزش هایی مفید است که برای بدن ضرری ندارد؛ مثل نرم دویدن و نرم طناب زدن و انجام حرکت های کششی و یا سایر رشته های ورزشی که مورد علاقه و توجه خاص نوجوانان و جوانان است. بیشتر انحرافات، از فکرهای ناسالم و خیال پردازی های قبل از خواب ناشی می شوند. بنابراین، یکی از روش های پیشگیری از انحرافات، این است که برنامه خواب به صورت دقیق تنظیم شود و تا زمانی که خواب بر شما غالب نشده، به رختخواب نروید و وقتی به رختخواب بروید که کاملاً خسته و آماده خواب باشید و برای این کار، باید در طول روز، مشغول فعالیت های زیادی باشید و به اندازه کافی کار کرده باشید. اگر جوان با خستگی به رختخواب نرود، ناچار، مدت زمانی را در بستر بیدار خواهد ماند؛ تا به تدریج به خواب رود و در این حال، افکار و اندیشه های شهوانی و تحریک آمیز به سراغ جوان می آیند. از این رو، تنظیم ساعات خواب برای جوان، ضرورت خاصی دارد.
یکی از عوامل انحرافات و به طور کلی انحرافات اخلاقی، محیط آلوده و محرک های شهوانی است. محیط از طریق وارد نمودن عناصر محرک در گرایش های انحرافی، منجر به طغیان غریزه جنسی در جوان می شود. مسائلی از قبیل بدحجابی، روابط ناسالم و آزاد دختر و پسر، برخی از فیلمهای تلویزیونی و فیلم های خارجی و نیز استفاده نادرست از اینترنت، در تحریک شهوت و غریزه جنسی جوان، مؤثر است. شاید برای برخی از نوجوانان، یادآوری و تذکر مسائل دینی و اخلاقی، چیزی بیهوده و غیر ضروری تلقی شود؛ زیرا آن ها نه در فکر سلامت خویش هستند و نه مسائل اخلاقی و دینی را می پذیرند؛ اما نوجوانان و جوانان دیندار و با ایمان، اگر واقعاً بخواهند از جوانی به خوبی استفاده کنند و در راه درست و سالم گام بردارند، باید سعی کنند از محیط های آلوده و دیدن عوامل تحریک کننده، پرهیز کنند.