
در خانوادههایی که اقتصاد جایگاه تعریف شدهای دارد و البته این تعاریف به زبان خود کودک نیز برای او شرح داده میشود، کودک یکی از شرکای واقعی خانواده است و از یک مصرف کننده صرف در طول عمرش از کودکی به نوجوانی و جوانی به یک شریک و سرمایهگذار مالی تبدیل میشود، طوری که در […]
در خانوادههایی که اقتصاد جایگاه تعریف شدهای دارد و البته این تعاریف به زبان خود کودک نیز برای او شرح داده میشود، کودک یکی از شرکای واقعی خانواده است و از یک مصرف کننده صرف در طول عمرش از کودکی به نوجوانی و جوانی به یک شریک و سرمایهگذار مالی تبدیل میشود، طوری که در نوجوانی و جوانی در تصمیمات اقتصادی خانواده دخیل و تاثیرگذار خواهد بود.
.
انتظاری که از یک نوجوان آموزش داده شده در دنیای مهارت های اقتصادی وجود دارد، مسلما در یک کودک ۳ تا ۵ ساله محدود است. داشتن یک قلک برای کودک ۳ ساله همانقدر حائز اهمیت است که داشتن یک دفترچه حساب پس انداز برای یک نوجوان و البته مدیریت خانواده و گاه نظارت و حمایت ایشان برای پربار شدن همان قلک یا دفترچه حساب پس انداز فرزندان.
.
اسراف به معنای تجاوز از حد است در هر کاری که انسان انجام می دهد و نیز به معنای خطا، جهل و غفلت آمده است. این واژه در قرآن به معنای زیاده روی در امور اقتصادی، زیاده روی در گناه و در بسیاری از موارد به معنای مطلق زیاده روی در هر کاری استعمال شده است. واژه ی دیگری که به همین معنا به کار برده می شود، تبذیر است. تبذیر در لغت یعنی تفریق و پخشکردن چیزی و در اصل به ریختن و پاشیدن بذر اطلاق می شود که به طور استعاری دربارهی کسی به کار می رود که مال خود را بیهوده پخش و توزیع می کند.
.
با در نظر گرفتن ریشه ی دو لغت اسراف و تبذیر چنین به نظر میرسد که اسراف به معنی خارج شدن از حدّ اعتدال است بی آن که چیزی در ظاهر ضایع شده باشد مثل این که لباس گرانبهایی بپوشیم که بهای آن صد برابر لباس مورد نیاز ما باشد. در این جا ما از حد تجاوز کرده ایم ولی ظاهراً چیزی نابود نشده است؛ اما تبذیر و ریخت و پاش آنست که آن چنان مصرف کنیم که به اتلاف و تضییع بینجامد. مثل این که برای دو نفر مهمان غذای ده نفر را تهیه ببینیم آنگونه که بعضی از جاهلان رفتار میکنند و به آن افتخار مینمایند و باقیمانده را در زبالهدان میریزند. ناگفته نماند که بسیار میشود که این دو کلمه درست در یک معنی به کار میرود و حتی به عنوان تأکید پشت سر یکدیگر قرار میگیر.
.
بدون شک نعمت ها و مواهب موجود در کرهی زمین برای ساکنانش کافی است اما به یک شرط و آن این که به هدر داده نشود، بلکه به صورت صحیح و معقول و دور از هرگونه افراط و تفریط مورد بهره برداری قرار گیرد و گرنه این مواهب آن قدر زیاد و نامحدود نیست که با بهره گیری نادرست، آسیب نپذیرد. چه بسا اسراف و تبذیر در منطقهای از زمین باعث محرومیت منطقه ی دیگری شود و یا اسراف و تبذیر انسانهای امروز باعث محرومیت نسلهای آینده گردد. آن روزها ارقام و آمار هم چون امروز در دسترس انسانها نبود اما اسلام هشدار داد که در بهره گیری از مواهب خدا در زمین اسراف و تبذیر روا مدارید.
.
بنابراین برای جلوگیری از اسراف اولاً باید سرمایه ها را بشناسیم و راه چگونه صحیح استفاده کردن آن ها را بیاموزیم. مصرف درست آب در همه ی موارد حتی در وضو گرفتن، استفاده از خوردنی ها به خصوص در دوره ای که تعدادی فقیر و مستمند در کشور ما وجود دارد از مصادیق صرفه جویی و قناعت است. در مسئله ی پوشش و لباس نیز باید دقّت کنیم تا با هزینه ی کمتر و دوری از اسراف و چشم و همچشمی تهیه و استفاده شود.
.
باید از هر گونه مسابقه در دادن هدایا پرهیز نمود تا حسّ رقابت باطل در این زمینه ها از بین برود و در مقابل فرهنگ هدیه دادن رشد نماید تا افراد بیشتری از آن استفاده کنند. ما می توانیم سخنان معصومین (ع) را در جامعه ی اسلامی نهادینه کنیم و طرز استفاده ی صحیح از سرمایه های الهی را آموزش دهیم. به طور مثال لباسی که در مجالس و میهمانی ها می پوشیم در حین کار استفاده نکنیم تا مدت زمان بیشتری قابل استفاده باشد.