
خانواده بنیادی ترین نهاد اجتماع است و حفظ کارکردهای آن برای جامعه اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل باید آن را از آسیب های تغییراتی که در گذر زمان در جامعه رخ میدهد، حفظ کرد. تأثیر اینترنت بر زندگی خانوادگی موجب نگرانی برخی جامعه شناسان شده است. برخی از جامعه شناسان، بیم آن دارند که […]
خانواده بنیادی ترین نهاد اجتماع است و حفظ کارکردهای آن برای جامعه اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل باید آن را از آسیب های تغییراتی که در گذر زمان در جامعه رخ میدهد، حفظ کرد. تأثیر اینترنت بر زندگی خانوادگی موجب نگرانی برخی جامعه شناسان شده است. برخی از جامعه شناسان، بیم آن دارند که گسترش فن آوری اینترنت به انزوا و انفراد اجتماعی روز افزون منجر بشود. بنابر استدلال آنان، یکی از آثار و عواقب دسترسی فزآینده به اینترنت در خانوارها، این است که مردم اوقات مفید خود را کمتر با خانواده و دوستان میگذرانند.
اینترنت و فضای مجازی که به وسیله آن ایجاد میشود، به دلیل فقدان وابستگی به زمان و مکان، میتواند تمایز میان فضاهای مختلف را از بین ببرد. به عنوان مثال مرز فضای خانه و محل کار از بین میرود، خانه میتواند بدون هیچ تغییری تبدیل به بخشی از محل کار شود. بسیاری از کارمندان در خانه به کارشان ادامه میدهند از جمله باز کردن صندوق پست الکترونیکی یا به پایان رساندن کارهایی که در طول روز قادر به تکمیل آن ها نبودهاند. به این ترتیب تماس و مراوده انسانها با یکدیگر کاهش مییابد و روابط و مناسبات شخصی تحلیل میروند.
از طریق اینترنت، افراد بدون تغییر مکان و پیمودن مسافت از نظر ارتباطی، در کنار دیگری قرار میگیرند و در سمت مقابل میتوانند در یک فضای فیزیکی قرار داشته باشند و با اطرافیان خود ارتباط برقرار نکنند. این مسأله برای اعضای خانواده و بهویژه همسران مخاطرات بسیاری را به دنبال دارد. یکی از نیازهای اصلی انسان برقراری ارتباط با دیگران است و در مورد همسر، انتظار برقراری ارتباط افزایش مییابد، اما زمانی که فرد این نیاز خود را از طریق اینترنت تأمین کند، ارتباط با همسر خود را کاهش میدهد.
به این ترتیب یکی از نیازهایی که باید در فضای خانواده تأمین شود برای همسر او بی پاسخ میماند و میزان رضایت او از زندگی خانوادگی کاهش مییابد. علاوه بر این، حضور در فضای مجازی سبک زندگی و فرهنگ را دچار تغییر میکند و ارزشهای جدید، مطالباتی را از همسر به دنبال خواهد داشت که منشأ بسیاری از تعارضات و تضادها میان همسران است. تفاوت میان ارزشها علاوه بر زوجین ممکن است روابط والدین و فرزندان را تحت تأثیر قرار دهد.
هر نسل به طور طبیعی با نسل پیش از خود تفاوتهایی دارد، اما اگر تفاوتها در عقاید زیاد باشد از آن به شکاف نسلها تعبیر میشود. اینترنت در افزایش شکاف نسلها مؤثر است، زیرا فرزندان از طریق آن به اطلاعاتی دست پیدا میکنند که والدین فاقد آن هستند. همچنین در تعامل با فضای جهانی، فرزندان به ارزشهایی احساس تعلق میکنند که وابسته به دنیای مدرن است و ممکن است با نظام ارزشی جامعه یا فضای خانوادگی آن ها متفاوت باشد و به همین سبب میان والدین و فرزندان تعارضاتی ایجاد شود.